Farská mládežnícka púť do Medžugoria 2018

Medžugorie je malé mestečko s 3 797 obyvateľmi, ležiace v Bosne a Hercegovine. Samo o sebe nie je iné od tých ostatných, no je známe práve vďaka zjaveniam Panny Márie. Panna Mária sa tu zjavila na vrchu Podbrdo šiestim mladým ľuďom v roku 1981. Odvtedy zjavenia pretrvávajú.

Do Medžugoria prichádzajú tisíce veriacich počas celého roka. Mladí z Kysúc boli taktiež navštíviť toto malebné mestečko. Prvá zastávka pred príchodom do cieľa bola v Chorvátsku (Makarská), kde sa nachádza napodobenina Lúrd – mariánske pútnické miesto Vepric.

Nasledoval pestrý program. Výstup na vrch Podbrdo, Križevac, návšteva komunity Cernacolo, vodopádov Kravice, svedectvo Terezky a bývalého narkomana Gorana Čurkoviča.

Na miesta zjavenia vedie strmý chodníček s výjavmi z modlitby troch ružencov: radostný, bolestný a slávnostný. Na vrchu stojí socha Panny Márie, pri ktorej je čas stíšiť sa vo vlastnej modlitbe.

Na Križevac je cesta podobná, pokiaľ možno povedať aj náročnejšia. Nachádzajú sa tu výjavy z krížovej cesty až po vrchol a tí odvážnejší išli bosí. Na úplnom vrchu stojí obrovský posvätený betónový kríž, kde sú umiestnené relikvie sv. kríža z Ríma.

Každý večer sme zostávali v modlitbe pri večernom programe. Farnosť v Medžugorí je zasvätená sv. apoštolovi Jakubovi, každý večer sa slávi svätá omša a modlia sa spoločné ružence v rôznych jazykoch. Svoje čaro dostali aj adorácie, ktorých sme sa zúčastnili v utorok a štvrtok po svätej omši. Všetko sa to odohrávalo pri vonkajšom oltári za kostolom, kde je neuveriteľných 5000 miest a každý večer boli tieto miesta plné. Medžugorie si vyslúžilo titul spovedelnica sveta. Je tam vymurovaných 25 spovedelníc a kňazi spovedajú vo viacerých svetových jazykov.

Okrem iného, našlo sa miesto aj na osobný voľný čas.

Je úžasné vidieť toľko šťastných ľudí plných pokoja. Odchádzajú odtiaľ oddýchnutí telom i duchom s posolstvom priamo od Panny Márie, ktoré nám zanechala.

Hlavné posolstvá sú pokoj, viera, obrátenie, modlitba a pôst.

Pokoj, pokoj, pokoj – iba pokoj! Pokoj musí zavládnuť medzi Bohom a človekom, a medzi ľuďmi navzájom.

Galériu z púte si môžete pozrieť tu a video tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.