14. ročník dekanátneho kola Biblickej olympiády

Dňa 13. marca 2015 sa v Centre voľného času sv. Jakuba konalo dekanátne (okresné) kolo štrnásteho ročníka Biblickej olympiády pre školský rok 2014/2015 pre základné aj stredné školy. Cieľom olympiády je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí. Predmetom súťaže boli 3 vybrané knihy zo Svätého písma a to: Starý zákon: kniha Jozue (1,1–11,15; 24,1-33) a kniha Tobiáš, z Nového zákona: Skutky apoštolov. Spoločná téma vybraných kníh: Putovanie za cieľom.

Biblickej olympiády sa zúčastnili traja najlepší žiaci jedenástich základných a troch stredných škôl nášho dekanátu. Svoje vedomosti preukázali v piatich kolách. I. kategória v prvom kole vypracovávala test, v druhom kole určovali kto komu, čo povedal. Tretie kolo bolo rozdelené na 2 časti, v prvej zaznačovali do tabuľky pravdivosť či nepravdivosť daného výroku a v tej druhej dopisovali: KTO, PREČO, KEDY, KDE. V štvrtom kole lúštili tajničku a v poslednom pracovali s piatimi obrazmi. II. kategória tiež v prvom kole zaznačovala správne odpovede na testové otázky. V druhom kolo si súťažné družstvá vyberali ľubovoľné čísla pod ktorými sa skrývali otázky, na ktoré odpovedali. Tretí okruh bol zameraný na detaily z knihy Tobiáš a zo Skutkov apoštolov. V štvrtom kole rozhodovali, či daný výrok je pravdivý alebo nepravdivý a v poslednom kole odpovedali na otázky, ktoré súviseli s 1. misijnou cestou apoštola Pavla.

Správnosť odpovedí kontrolovala odborná porota v zložení: I. kategória (ZŠ): Mgr. Miroslav Janás (predseda), Mgr. Iveta Gladišová (sr. Angelika) a Ing. Anna Mečiaková. II. kategória (SŠ): ThLic. Peter Holbička (predseda), Mgr. Jaroslava Magurová a Mgr. Janka Richtáriková
Najviac bodov v I. kategórii získali dievčatá zo ZŠ Stará Bystrica, na 2. mieste sa umiestnilo družstvo zo ZŠ Dolinský potok Kysucké Nové Mesto a 3. miesto patrilo súťažiacim zo ZŠ Clementisova Kysucké Nové Mesto. V II. kategórii najviac bodov získali dievčatá z Gymnázia Kysucké Nové Mesto, 2. miesto patrilo družstvu zo Spojenej školy Kysucké Nové Mesto a na 3. mieste sa umiestnili súťažiaci zo Strednej odbornej školy strojníckej Kysucké Nové Mesto. Uznanie však patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa vo svojom voľnom čase venovali čítaniu Sväté písmo.

Na záver chcem poďakovať všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii súťaže, pretože bez ich ochoty a pomoci by sa nemohlo uskutočniť dekanátne kolo Biblickej olympiády.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.