Interview s Petrom Holbičkom o príprave na sviatosť birmovania

Keďže sa letný semester skončil a začal  nám prvý školský semester, zavolali sme si na slovíčko kňaza, ktorý má v našej farnosti na starosti prípravu na prijatie sviatosti birmovania. Ak si birmovanec a chceš sa dozvedieť niečo viac, si na správnej adrese! Pohodlne sa usaď, prines si pukance a s radosťou sa môžeš pustiť do čítania 🙂 !

Na úvod zásadná otázka: Prečo je príprava na sviatosť birmovania taká dôležitá?
Zvlášť dôležitá je u mladých ľudí, lebo sú vo veku, kedy na nich číha veľa nebezpečenstiev a potrebujú správne ukotvenie a nasmerovanie na pravdu, lásku, silu, dobro, krásu a skutočné šťastie. Ježiš je istota, ktorej sa oplatí dôverovať a ísť s ním k Otcovi s pomocou Ducha Svätého. Nášmu farskému spoločenstvu na vás záleží, a preto vám venujeme zvláštnu pozornosť.

Niekto si možno povie, že je kresťan, už má za sebou aj prijímanie a chodieva aj sem-tam na spoveď, ale birmovka ho neláka. Prečo je dôležité prijať sviatosť birmovania? Akú úlohu plní v kresťanskom živote?
Sviatosť krstu a Eucharistie sme prijímali väčšinou v detstve za pomoci našich rodičov a krstných rodičov, avšak sviatosť birmovania by mala byť naším slobodným rozhodnutím. Chceme tým ukázať, že sme uverili v živého Boha a chceme si k nemu budovať osobný, živý vzťah v zodpovednosti a dôvere. Plnosť darov Ducha Svätého, ktorú prijmete, vám bude posilou a oporou vo vašom každodennom živote.

Čoho sa treba počas prípravy pridŕžať?
Učiť sa počúvať a komunikovať s Ježišom, vážiť si ochotu a pomoc animátorov a kňazov, ktorí sú tu pre vás. Tvoriť spoločenstvo mladých, ktorých spája viera v živého Boha a môžu si vytvárať pekné vzťahy. Zatúžiť po daroch a ovocí Ducha Svätého.

Vedeli by ste odporučiť čakateľom aj nejaký „liek“ proti občasnej nechuti k príprave?
Birmovancom som už spomínal 5 kameňov proti Goliášovi, ktoré nám odporučila Panna Mária v Medžugorí ako posilu proti zlu a Zlému:
1. Modlitba ruženca – modlitba srdcom,
2. Eucharistia,
3. Sväté písmo,
4. Pôst,
5. Mesačná spoveď.
Odporúčam aj osobný rozhovor s kňazom, či animátorom.

Existuje aj nejaký svätec, ku ktorému by sa mohli birmovanci počas prípravy špeciálne modliť za sviatosť birmovania?
Panna Mária, matka Ježišova i naša, ktorá najviac priťahuje Ducha Svätého a jeho dary. Samozrejme naši krstní patróni a tiež archanjeli Michal, Gabriel a Rafael.

Aká bola príprava na birmovku v minulosti a ako je to s ňou pre tento ročník birmovancov? Čo sa zmení, alebo akou formou sa budú pripravovať birmovanci tento rok?
Príprava v minulosti bola ľahšia, nakoľko v rodinách sa žila úprimná viera a sviatostný život. Dnes je to ťažšie, lebo niektorí už nemajú vieru. Rodičia im nie sú živými svedkami viery a súčasný svet ponúka tak príťažlivé veci a činnosti, že im ťažko konkurujeme. My ponúkame večné a trvalé hodnoty. Hľadáme atraktívnejší spôsob ako mladých presvedčiť o tom, že im chceme pomôcť, aby boli v živote šťastní. Tento rok je rozdelený na tri semestre, počas ktorých čakatelia získavajú kredity. Mladí radi súťažia, a preto sme zvolili viac zážitkovú a súťažnú formu. Majú sa na čo tešiť.

A ako je to s kreditmi, sú naozaj nutné?
Ak by mladí k príprave na birmovku pristupovali zodpovedne a férovo, vôbec by nemuseli byť indexy a kredity. Žiaľ, mnohí si to chcú zľahčovať a nemajú žiadnu dobrú motiváciu, prečo by sa mali svedomito pripravovať.

Čo by ste odkázali tým, čo ešte stále váhajú, či sa prihlásiť alebo nie, prípadne tým, ktorí sa rozhodli pre sviatosť birmovania až teraz, po „letnom semestri“?
Nikdy nie je neskoro na prípravu. Každý rok v našej farnosti pripravujeme k tejto sviatosti mladých i dospelých, ktorí po nej slobodne túžia. Kto vloží do prípravy všetko čo má, Boh ostatné doplní a určite toto rozhodnutie nikdy nebude ľutovať.

My nášmu pánovi dekanovi, Petrovi Holbičkovi, ďakujeme za rozhovor a dúfame, že vás rozhovor aspoň trochu zaujal a že ste z nasledujúcich riadkov načerpali potrebné informácie! A ak by ste mali nejaké otázky alebo ste náhodou zabudli niečo dôležité z prednášky, dávame vám do pozornosti Facebookovú stránku pre birmovancov z Farnosti sv. Jakuba v Kysuckom Novom Meste:

www.facebook.com/farnostsvjakubaknmbirmovanci

P.S.: Poďakovanie za pomoc pri tvorbe rozhovoru patrí Petre Kučákovej.

záborsky zoslanie ducha svätého

prezentačný obrázok: l. záborsky, zoslanie ducha svätého, 1996

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.